Kjør på


Kjør på – det kan hende at du kommer fram et par minutter før. Men, det kan også hende at du blir vinket inn i en kontroll – og det kan hende farten din fører til en ulykke.
 

Litt for ofte leser vi om kontroller der folk som virkelig kjører fort og farlig blir fratatt førerkortet. Men også små fartsoverskridelser kan være farlige. Statens Vegvesen undersøker alle alvorlige ulykker, og de har beregninger som sier at dersom du i en 80-sone øker farten fra 80 til 94, dobles risikoen for at noen i bilen mister livet i en ulykke. I en 60-sone dobles denne risikoen allerede ved 70. Er du villig til å ta sjansen? Mange er det.Fart en av de viktigste årsakene til ulykker. 40% av dødsulykkene der fart var årsaken skyldes ekstremfart, mens hele 60% skyldes kun moderate fartsoverskridelser.

Utrykningspolitiet (UP) i vår region sier at 7 av 10 ulykker skyldes vår egen atferd i trafikken. I 2012 beslagla UP over 5000 førerkort pga høy fart – de regner med å gjøre det samme i år.

De fleste av oss ønsker bedre veier – og behovet er stort her i sør. Veiene må komme så snart som mulig. I mellomtiden må vi kjøre etter forholdene på de veiene som finnes – og vi må ta de rette valgene. Fart er et slikt valg.

Når man ser på ulykkene i Listerregionen for de siste årene er det tre faktorer som nevnes ofte: unge menn, fart og utforkjøring. Dette stemmer dessverre godt med statistikk for resten av landet.

 
Kjør på?

 
Mvh
Torstein Salvesen
Leder
Nullvisjonen i Lister
www.nullvisjonen-agder.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar