Tid for omsorg...


En fantastisk sommer er på hell. Varme og lyse sommernetter – feriedager og godfølelse, «tidenes sommer» - i det minste om man ikke er bonde, skogeier eller brannmann!

I sommer har du sikkert hatt gode dager, kanskje har du brukt bilen på ferieturen , og ganske sikkert er den brukt på utallige utflukter og transportetapper.

Nå går det mot høst, vi får mere regn og mørke – som stiller andre krav til både bil og fører.

Synet endres med årene – er trafikkskiltene blitt utydelige og kommer situasjoner mere brått på enn tidligere, kanskje blir du mere sliten og får svie i øyne etter en kjøretur?

-          Da kan det være smart å kontakte optikeren for en synskontroll…

At bilen trenger omsorg kjenner vi til, og mange setter bilen på service når displayet i dashbordet gir beskjed, men husk at det er noen slitedeler som ikke varsles i displayet.

I kombinasjon med mørke og regn blir dårlige vinduspussere plutselig et problem – du mister sikt og med det også muligheten for å oppdage hindringer eller farlige situasjoner i tide.

-          Og like viktig er det at du har rene vinduer, også på innsiden – og at frontruten ikke er slitt og full av riper og «knaster»

Hvordan er dekkene på bilen?

-          Lovens minstekrav sier 1,6 mm på sommerdekkene – men anbefalingene er at du har minst 3mm – og spesielt nå på høsten er godt mønster viktig. Ikke «kjør ut» dekkene dine – men bytt dem og fortsett med godt veigrep.  Et nytt sett dekk er oftest betydelig rimeligere enn en egenandel ved skade – for ikke å snakke om potensielle personskader!

Lysene er viktige – både for å se og bli sett

-          På de fleste biler skal du bli varslet i displayet når en lyspære er gåen, men ta likevel en kontroll av alle lys – inkludert blink- og bremselysene.

-          Og du – når du har en bil med «auto» innstilling eller kjører el-bil i mørke eller dårlig sikt, sjekk at baklysene også er tent, slik at bakenforkjørende kan se deg bedre.

Når disse fysiske tingene er i orden gjenstår bare det aller viktigste – nemlig at du som fører er «kjøreklar» - at du er våken og oppmerksom – klar for kjøring.God tur


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar