Refleks for fotgjengere må påbys!


Dersom man sykler i mørket er det påbudt å ha lys på sykkelen – mest for å gjøre seg synlig. Man kan faktisk få en ganske stor bot om man ikke har lys på sykkelen. Men dersom man er fotgjenger kan man gå rundt fritt og lovlig i trafikken – helt usynlig for bilistene. Dessverre. Det er på tide å ansvarliggjøre fotgjengere gjennom et påbud.

Refleksbruken øker for sakte. Tall fra 2012 viser at langs landevei bruker under halvparten av fotgjengerne refleks. I byene ligger tallene rundt en fjerdedel. Over 2 millioner bilister har opplevd plutselig å ha en av disse trafikkens spøkelser like foran bilen. Fotgjengeren tror han/hun er sett av bilisten, men dem som kjører bil vet hvor usynlige de er.


Nylig opplevde jeg selv å plutselig ha en mørkt kledd fotgjenger like foran bilen. Det gikk bra, med et par meters margin. Ekkel følelse.
 
En stor undersøkelse gjort av Trygg Trafikk viser at over 80% av landets voksne befolkning ønsker et påbud om refleksbruk i mørket for fotgjengere. Finland innførte et påbud for 10 år siden – refleksbruken gikk sterkt opp der.

Mange fotgjengere blir drept i trafikken hvert år. En stor del av disse blir påkjørt fordi de har gjort seg selv usynlige for bilistene. Nesten ingen refleksbrukere blir påkjørt.

7 av 10 trafikkulykker skyldes vår egen atferd – de valg man tar.
Å bruke refleks eller ikke er et slikt valg.


Mvh
Torstein Salvesen
Leder
Nullvisjonen i Lister
www.nullvisjonen-agder.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar